Hooikoorts

mei 26, 2017

0

HooikoortsWat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie die veel voorkomt. Je lichaam is dan overgevoelig voor pollen die in de lucht hangen. Ook stuifmeel van bloeiende bomen veroorzaken zo’n allergische reactie. Het immuunsysteem reageert op het inademen van pollen en stuifmeel.

Waar kun je last van krijgen?
Mensen met hooikoorts hebben last van verschillende klachten. Zo kun je onder meer last krijgen van een loopneus, niesbuien en jeuk. Andere klachten die hooikoortspatiënten vaak hebben zijn rode geïrriteerde ogen, vermoeidheid en een kriebelhoest. Wanneer er meer pollen in de lucht zijn, kun je ook meer last krijgen van de allergische reactie.

Wat kun je ertegen doen?
U kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Wel kunt u proberen contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.
– Houd er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen er veel stuifmeel in de lucht zit. Binnenshuis heeft u daar het minste last van. Gesloten ramen voorkomen dat het stuifmeel gemakkelijk binnenwaait.
– Via radio, internet (pollennieuws.nl of de bijbehorende app) en teletekst kunt u volgen of er veel stuifmeel in de lucht zit.
– Draag buiten een zonnebril.
– Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. U kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van uw vakantiebestemming.

Voor meer informatie over hooikoorts, kunt u terecht op www.thuisarts.nl.

hooikoorts